Sunday, September 15, 2013

HOMEMADE ICE CREAM RECIPE

HOMEMADE ICE CREAM RECIPE
OLEH: Farah Farhana
LIKE: @[114097825345532:274:Buku Resepi]

Bahan2 :

1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat
10 tbs gula (bergantung kpd kemanisan yg diinginkan)
1tbs Ovalette (cari yg halal ye)
1 biji telur
setitik esen vanila
--> perisa pilihan- choc emulco, strawberry, milo dll
--> buah2an segar @ choc chip, choc rice dll

Cara2:
1- letak semua bahan kecuali perisa & buah2an
2-pukul semua bahan dlm mixer @ blender 20 minit tanpa henti sehingga campuran menjadi kental.
3- bekukan selama 1jam
4- pukul buat kali kedua dlm 10 minit
5- bahagikan mengikut berapa jenis perisa, masukkan perisan dan kacau sehingga sebati dengan tangan sahaja
6- tambah buah2an segar @ choc chips
7- bekukan sehingga keras (2-4 jam normal)

p/s: 
1- step 3 & 4 utk dapatkan tekstur yg lebih halus, lembut & gebu
2- nak sedap lagi tambah 1/3 cawan susu full cream (agak cair sedikit, tpi rasa lebih sedap)
3- kalau nak cepat makan, skip no 3 & 4.
4- kalau nak cepat beku letak dlm acuan kek, sebab besi akn cepat sejuk & aiskrim akan cepat membeku

.: recipe by FarahFarhana :.
ENJOY IT PEEPS 

 
 
 
 
HOMEMADE ICE CREAM RECIPE
OLEH: Farah Farhana
LIKE: Buku Resepi

Bahan2 :

1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat
10 tbs gula (bergantung kpd kemanisan yg diinginkan)
1tbs Ovalette (cari yg halal ye)
1 biji telur
setitik esen vanila
--> perisa pilihan- choc emulco, strawberry, milo dll
--> buah2an segar @ choc chip, choc rice dll

Cara2:
1- letak semua bahan kecuali perisa & buah2an
2-pukul semua bahan dlm mixer @ blender 20 minit tanpa henti sehingga campuran menjadi kental.
3- bekukan selama 1jam
4- pukul buat kali kedua dlm 10 minit
5- bahagikan mengikut berapa jenis perisa, masukkan perisan dan kacau sehingga sebati dengan tangan sahaja
6- tambah buah2an segar @ choc chips
7- bekukan sehingga keras (2-4 jam normal)

p/s:
1- step 3 & 4 utk dapatkan tekstur yg lebih halus, lembut & gebu
2- nak sedap lagi tambah 1/3 cawan susu full cream (agak cair sedikit, tpi rasa lebih sedap)
3- kalau nak cepat makan, skip no 3 & 4.
4- kalau nak cepat beku letak dlm acuan kek, sebab besi akn cepat sejuk & aiskrim akan cepat membeku

.: recipe by FarahFarhana :.

ENJOY IT PEEPS
 
 

No comments:

Post a Comment

komenla kalu dok malu..kuang3 okbai~